Stříbrná lžička - symbol bohatství, krásy a zdraví

s_pribory_980x220_3

Po staletí patří stříbrné příbory k rodinnému bohatství a dědí se z generace na generaci. Jde o tradiční a hodnotný dárek pro novomanžele, významné osoby či dárky k jubileu. Mezi stříbrnými příbory zaujímá zvláštní místo stříbrná lžička. Je součástí stříbrného setu, používá se k čaji či kávě, ale byla a stále je také oblíbeným dárkem pro novorozené děti. Naši předkové si ji cenili především pro její antibakteriální účinky. Byla také symbolem bohatství a úspěšného života, proto ji dávali novorozeňatům do kolébky.

 

Stříbro a potraviny

Baktericidní vlastnosti stříbra byly využívány již ve starověku. Skladování tekutin ve stříbrných nádobách, pití ze stříbrných pohárů či vhazování stříbrných mincí do mléka, vína nebo vody prodlužovalo trvanlivost tekutin a udržovalo je déle čerstvé. Ve středověku stříbro chránilo zejména vyšší vrstvy obyvatelstva, které využívaly na své hodování výlučně stříbrné nádoby a příbory. To jim pomáhalo před nakažením morem, tzv. černou smrtí. Už tehdy bylo známo, že patogeny způsobující onemocnění nemohou přežít v přítomnosti stříbra, proto i jídlo skladovali ve stříbrných nádobách. 

Středověké hostiny plnily také reprezentační funkci. Hojnost jídla a stříbrné nádobí včetně příborů ukazovaly bohatství hostitele. Později se začaly rukojeti lžic, nožů a vidliček zdobit. Například ve staré Anglii byly rukojeti lžic zdobeny tvarem žaludu, knoflíku či diamantu. V časech Tudorovců byly oblíbenými dárky ke křtinám sady Apoštolských lžic s ukončením rukovětí ve tvaru hlavy apoštolů. Zaoblovat rukojeti stříbrných příborů začali výrobci v 18. století. Mnohé z tehdy vytvořených vzorů se používají dodnes.

 

Stříbro a zdraví

Použití stříbra pro lékařské účely je uvedeno již ve starověkých egyptských spisech. Lékaři používali stříbrné stehy při chirurgických zákrocích či přidávali stříbro do okolí ran. Zmínky o léčebném využití stříbra jsou známé i z území staré Indie. Hippokrates ve svých spisech také diskutoval o využití stříbra v medicíně.

Na počátku 20. století lékaři používali oční kapky obsahující stříbro při léčení očních problémů a při různých infekcích, někdy i vnitřně. Během první světové války vojáci používali obklady ze stříbra k léčbě infikovaných ran. Stříbro je součástí vojenských pohotovostních souprav, které umožní v terénu získat pitnou vodu i z velmi znečistěných zdrojů. Baktericidních vlastností stříbra se využívá i při jednorázové dezinfekci menších zdrojů pitné vody, jako jsou například studny.

V současné době se stříbro používá zejména v alternativní medicíně, kdy se k léčebným účelům využívá tzv. koloidní stříbro. Vyrábí se elektrochemickým procesem - do destilované vody se ponoří dvě elektrody ze stříbra o vysoké ryzosti, následně na ně působí napětí z připojeného zdroje o specifických vlastnostech. Ionty stříbra mají mít zásadní význam pro imunitní systém, protože koloidní stříbro je antibakteriální, antimikrobiální, působí antimykoticky, antivirově, protikvasinkově a je účinné i při chronických zánětlivých onemocněních. Avšak i zde platí "všeho s mírou", neboť i stříbrem se lze předávkovat a poškodit organismus. V České republice je koloidní stříbro povoleno pouze k vnějšímu užívání.

  

Stříbrná lžička 

A jak je to tedy se stříbrnou lžičkou? Narodit se „se stříbrnou lžičkou v puse“ znamenalo narodit se do bohaté rodiny a získat tak ty nejlepší předpoklady pro vstup do života. Stříbrná lžička v puse nemá ale jen tento symbolický význam. Představovala i účinný prostředek v boji proti infekcím. Při morové epidemii v Evropě ve 14. století dávali bohatí rodiče svým dětem jako prostředek proti nákaze sát stříbrné lžičky. Stříbrnou lžičku  v ústech používali například i k odstranění oparů. 

V dnešní době léčebná funkce stříbrné lžičky ztratila na významu, je spíše hezkým doplňkem a dárkem, který zůstane dítěti na památku. A samozřejmě, než dojde na vzpomínky, poslouží stříbrná lžička k papání těch nejlepších dobrot.

 

Naše stříbrné lžičky

Stříbrné lžičky v naší nabídce jsou zhotoveny z čistého sterlingového stříbra ryzosti 925/1000, které má jasný bílý třpyt, má výjimečné antibakteriální vlastnosti, které nemění chuť jídla nebo nápojů. Můžete si vybrat ze dvou velikostí lžiček. Větší (11 cm) je velikosti čajové lžičky, menší (10 cm) má velikost mocca lžičky. Jsou označeny českým puncem a pěticípou hvězdou, registračním číslem a dalšími značkami výrobce.

 

Péče o lžičky

Stříbrné lžičky byly vyrobeny pro každodenní užívání. Vždy je hned po použití krátce opláchněte tekoucí vodou, abyste zabránili působení zbytků jídla. Na umývání se nesmí používat čističe obsahující kyselinu citronovou, chlór nebo jemné brusivo. Používejte pouze běžný prostředek na umývání nádobí a měkkou houbu bez brusného povrchu. Po umytí lžičku osušte měkkou bavlněnou utěrkou. Stříbrnou lžičku můžete dát i do myčky a mýt při maximální teplotě 45 °C. Nesmí být však v jednom koši s nerezovými, hliníkovými či postříbřenými příbory. Příležitostné vyleštění udrží lžičku ve skvělém stavu. Dbejte na to, abyste na leštění stříbrné lžičky používali pouze speciální prostředky určené pro péči o stříbrné nádobí. 

 

Fotogalerie - stříbrné lžičky s rytinou 

Stříbrné lžičky