Již naši předkové dávali do kolébky zlatý dukát

Zvyk darovat peníz pochází již z počátku 16. století. Mince a medaile měly závěsná ouška a nosila je nejdříve šlechta, později i bohatí kupci a měšťané. V pozdější době měly mince již jinou funkci. Sloužily jako mince vínkové, které dostával novokřtěnec od svých kmotrů do peřinky. Jednalo se většinou o drobnější mince od grošíku až po čtvrt tolarové mince. Děvčata tyto mince nosila zavěšena na krku mezi korály nebo českými granáty, někdy též u růžence. Mládenci nosili vínkové peníze na řetízku u hodinek. V 19. století pominul zvyk darovat minci ke křtu. Církev u nás zavedla speciální křestní medaile a také byly raženy medaile na první biřmování.

 

ZLATÉ DUKÁTY

V současnosti u nás stoupá počet křtěných dětí a také roste obliba zlatých mincí, darovaných při příležitosti narození dítěte či jeho křtu. Zlaté dukáty naši předkové dávali dětem do kolébky, aby jim přinesly zdraví, štěstí a blahobyt. A tato krásná tradice pokračuje i ve 21. století.

Narozeni_ditete_2B     Dukat_narozeni_ditete_2B-RAM50     Zlatak_narozeni_ditete_2B

  Věnovat dítěti můžete i stříbrný tolar.

Narozeni_ditete_2015_Ag_2B

 

PAMĚTNÍ MEDAILE

Dítěti můžete darovat i stříbrný medailon nebo zlatý medailon se symboly štěstí. Je to krásný dárek, který bude neustále připomínat významnou událost, jakou je právě narození dítěte. A také bude neustálou připomínkou toho, kdo novorozeňátko obdaroval – mohou to být například prarodiče, příbuzní, kmotr či kmotra, rodinní přátelé. I v dospělosti se člověku při doteku s medailonem vybaví vzpomínka na babičku…

Medale_stesti_2B     Medaile_stesti_Au_1b

Oblíbené jsou také stříbrné medaile zobrazující znamení zvěrokruhu.

Aries_2b

Krásným dárkem jsou i stříbrné pamětní medaile s dětskými motivy.

     Krtek_a_kalhotky_Ag_1B

 

Prohlédněte si

ZLATÉ DUKÁTY A PAMĚTNÍ MEDAILE

STŘÍBRNÉ PAMĚTNÍ MINCE A MEDAILE