Péče o stříbrnou lžičku

 

Aby stříbrná lžička zůstala co nejdéle krásně čistá a lesklá, je nutné o ni správně pečovat. Po použití je třeba lžičku opatrně a důkladně umýt. Důležité je i pravidelné čistění lžičky speciálními přípravky na stříbro a uložení na místě, kde nebude podléhat nežádoucí oxidaci.

 

Proč povrch lžičky oxiduje?

Nepřítelem všech stříbrných předmětů je zejména vzduch, který způsobuje jejich oxidaci, která se projevuje jako žluté nebo černé zabarvení. Jedná se o tzv. zákal, což je tenká vrstva koroze, která se vytváří na vrchní vrstvě stříbra a jiných kovů. Jde o přirozenou chemickou reakci stříbra, které v kombinaci se vzduchem oxiduje, nikoliv o vadu stříbrných předmětů. 

 

Jak lžičku uložit

  • Lžičku uložte na suchém a tmavém místě. V její blízkosti můžete umístit speciální proužek určený pro dokonalou ochranu stříbra (pomáhá redukovat vlhkost, čímž zabraňuje oxidaci stříbra). Tento proužek od nás obdržíte spolu se lžičkou.
  • Nikdy neskladujte stříbrnou lžičku na místech, kde může přijít do kontaktu s gumou, chirurgickou ocelí nebo laky. Také dbejte na to, aby nepřišla do styku s hliníkem, ten by rovněž mohl lžičku poškodit.
  • Lžička musí být před uložením vždy perfektně umytá a suchá. Pokud chcete lžičku uložit na delší dobu, dávejte pozor i na otisky prstů - při kontaktu s pH vaší pokožky může dojít ke zvýšení oxidace lžičky.
  • Lžičku ponechejte v originálním sametovém pouzdru, které dodáváme se lžičkou. Obal zabrání jak oxidaci stříbra, tak i mechanickému poškození lžičky. Lžičku můžete také zabalit do hedvábného papíru, do jemného flanelu či sametu. Nedávejte ji do plastikového sáčku, protože se v něm sráží vlhkost a tím se urychluje černání lžičky.
  • Nejlepší způsob, jak zachovat krásu stříbrné lžičky, je používat ji pravidelně a opatrně ji mýt ve vodě s jemným prostředkem na nádobí. Pokud lžičku dlouhodobě neskladujete, nedáte jí příležitost se výrazně zakalit.

 

Jak lžičku umývat

  • Umývejte lžičku ihned po použití, abyste zabránili působení zbytků jídla obsahujících kuchyňskou sůl a kyseliny. Umyjte ji v teplé vodě s běžným saponátem na mytí nádobí. Ujistěte se, že mycí prostředek neobsahuje chlor, fosfáty, kyselinu citrónovou ani jemné brusivo.
  • Při mytí stříbra můžete použít bavlněné rukavice, ale vyvarujte se použití gumových rukavic, protože guma způsobuje korozi stříbra. Lžičku očistěte měkkým hadříkem nebo měkkou houbou bez brusného povrchu. Ihned osušte jemnou utěrkou.
  • Myjte lžičku oddělené od ostatního nádobí, protože kovové dřezy a nádobí mohou stříbro poškrábat. Vhodnější je ruční mytí lžičky, ale použití myčky je také možné. Nedávejte lžičku do myčky silně znečištěnou, vždy ji po použití krátce opláchněte tekoucí vodou. Nesmí být společně v jednom koši s příbory z nerezu či jiného materiálu. Maximální teplota při mytí je 45 °C. Po ukončení mytí lžičku ihned vyjměte a dosušte měkkou bavlněnou utěrkou.

 

Jaký zvolit čisticí prostředek

  • Když se vytvoří lehký zákal, ihned lžičku vyleštěte.Nečekejte, až zákal získá tmavou barvu, čištění je pak náročnější. Nejvhodnější jsou speciální prostředky na čistění stříbra. Nedoporučujeme tzv. zaručené domácí návody na čištění stříbra.
  • Mezi nevhodné čisticí prostředky patří např. zubní pasta. Některé zubní pasty totiž obsahují jedlou sodu nebo jiné přísady, které jsou příliš abrazivní. Dokonce jen malé množství pasty může způsobit vážné poškození. Z podobných důvodů nepoužívejte k čištění ani samotnou sodu, která se k čištění stříbra také doporučuje.
  • Další lidový recept je založen na použití alobalu, který se vloží do hrnce, do něhož se nasype sůl, někdy soda či kypřicí prášek. Stříbrný předmět se do hrnce ponoří a zalije horkou vodou. Také v tomto případě je výsledek nejistý.
  • Spolehlivější a především bezpečnější je čisticí prostředek zakoupený v obchodě, dodržíte-li návod pro jeho použití. Mezi tyto prostředky patří čisticí roztoky (lázně), čisticí pasty, čisticí vata či speciální impregnované utěrky.

 

Jak lžičku čistit

  • Do čisticí lázně se lžička krátce ponoří, pak se omyje v teplé tekoucí vodě a důkladně osuší.
  • Čisticí pastu naneste na houbičku či měkký hadřík a opatrně čistěte lžičku pohyby dopředu a dozadu (nekroužit). Lžičku nedrhněte, mohl by se porušit povrch, stačí jemné tření. K čištění nepoužívejte zubní kartáček, protože plastové štětiny mohou stříbro poškrábat. Pokud je lžička hodně znečištěná, opláchněte pastu s uvolněným kalem a naneste pastu znovu. Uvolněný kal může obsahovat jemná zrnka, která mohou při čištění povrch poškodit. Je-li lžička vyčištěna, opláchněte ji pod teplou tekoucí vodou a pečlivě osušte.
  • Stříbrnou lžičku vám pomůže vyčistit i speciální vata k cídění stříbrných a zlatých šperků.Vata je napuštěna látkami, které spolehlivě odstraní nečistoty, aniž by jakkoliv narušily povrch samotného šperku. Dýchněte na předmět a poté ho kouskem odstřižené vaty vyčistěte. Přeleštíte-li předmět čistým a suchým flanelem nebo čisticí utěrkou, docílíte vysokého lesku. 
  • Můžete se obrátit i na odborníka a nechat si v klenotnictví lžičku vyčistit ultrazvukem, ale většinou to není nutné, snadno si s čištěním poradíte sami.

 

Stříbrné lžičky zakoupené v našem obchodě vyhovují požadavkům nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1935/2004(ES) o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami. Každá stříbrná lžička je označena českým puncem dle ryzosti a tzv. odpovědnostní značkou.

 

Speciální přípravky na čištění stříbra můžete koupit v drogerii, zlatnictví nebo v e-shopech.

U nás si můžete některé čisticí prostředky koupit zde